Rugby Club Groningen

Rugby Club Groningen (RCG): Dit is de club waar ik meer dan vijf jaar vol passie heb gerugbyd. Ik kan me nog goed herinneren dat ik mijn eerst proefles deed op dezelfde dag dat ik voor het eerst naar de middelbare school ging. Waarom rugby? Dat wist ik eigenlijk zelf ook niet destijds. Het begon allemaal met dat pap kwam met het idee om een paar sporten uit te proberen omdat ik veel energie had maar weinig aan sport deed. Ik had wel gehockeyd ergens in mijn basisschooltijd maar was daar na anderhalf seizoen snel klaar mee. Skateboarden was een tijdje echt heel erg mijn ding maar daar bleef ik toch niet echt mee doorgaan. Ook heb ik een poosje bij een wielervereniging meegefietst maar ik kwam er erg snel achter dat ik dat niks vond. Rugby … dat leek me wel wat. Na één training was ik verliefd. Zo’n ruige sport maar wel vol respect, dat vond en vind ik heel mooi. Ik heb bij RCG heel erg veel geleerd; beginnend natuurlijk bij rugby maar dat is lang niet alles, hier heb ik echt doorzettingsvermogen leren kennen, daarnaast ook broederschap, respect en integriteit. Rugby Club Groningen was al erg snel als een hele grote tweede familie voor me. RCG heeft mij zo verliefd op de sport gemaakt dat ik er nu mijn baan van wil maken en daar ook echt voor aan het gaan ben!

Dit is het RCG Colts team van vorig seizoen waarvoor ik speelde:

‘Rugby Club Groningen is een enthousiaste en ambitieuze rugbyclub die de komende jaren wil groeien, niet alleen in aantal leden, maar ook op sportief niveau willen we presteren. Om de ambitie in de toekomst waar te kunnen maken wordt er veel aandacht besteed aan jeugd en het promoten van rugby in de regio’ (RCG).

Hierboven zie je me (in het wit) als referee in actie tijdens het Internationale Groningen Rugby 10s toernooi (2016/2017).

Martijn Koning: Voetbal (een heel erg grappig filmpje over hoe barbaars voetbal is ;-). Rugby is daarentegen een spel van gentlemen :)

.

Spelregels rugby union (even kort)

‘Rugby wordt gewaardeerd als een sport voor mannen en vrouwen, jongens en meisjes. Het bouwt aan teamwork, begrip, samenwerking en respect voor de collega atleten. De bouwstenen zijn, zoals zij altijd zijn geweest: het genoegen om deel te nemen; de moed en de kwalificatie die het Spel vraagt; de liefde van een teamsport die het leven van alle betrokkenen verrijkt; en de levenslange vriendschappen die ontstaan door een gedeelde interesse in het Spel.

Het is vanwege, niet ondanks, de intensieve fysieke en atletische kenmerken van het rugby dat dergelijke grote kameraadschap voor en na wedstrijden bestaat. De lang bestaande traditie van spelers van concurrerende teams die genieten van elkaars aanwezigheid buiten het veld en in sociale samenzijn, blijft de kern van het spel.

Rugby heeft het professionele tijdperk volledig omarmd, maar heeft de ethos en tradities van het recreatieve spel behouden. In een tijdperk waarin vele traditionele sportkwaliteiten worden verdund of zelfs worden verworpen, is Rugby terecht trots op zijn vermogen om de hoge normen van sportiviteit, ethisch verantwoord gedrag, en fair play te behouden. We blijven waakzaam om deze gekoesterde waarden te versterken door een apart hoofdstuk hierover in het spelregelboek’(World Rugby):

Road to Glory: prachtige video van paddy Sports gemaakt voor het wereldkampioenschap rugby 2015 in Engeland (gewonnen door de New Zealand All Blacks). (Alleen voor desktops, jammergenoeg niet voor mobiel; maar zeker de moeite waard! Volume op 10!)

Hierboven zie je mij in actie (seizoen 2017/2018)