Harde Leerschool, bondscoach, Richie McCaw en meer…

Hierboven staat de coach van het Nederlandse Heren Rugby Team: Gareth Gilbert. In dit mooie stukje stukje uit RUGBY.tijdschrift vertelt hij over spelen bij het Nederlandse Team!

Lees hieronder meer over de coach van het NL rugby team, over een autobiografie die ik gelezen heb van een van de beste rugbyers ooit, en over de Harde Leerschool die zich door middel van rugby inzet voor een veiligere, socialere, gezondere en sportievere samenleving!

Een van de allerbeste rugbyers ooit is Richie McCaw.

Zijn (Engelstalige) autobiografie (zie hieronder) heb ik met veel interesse gelezen op aanraden van de hoofdtrainer van de Rugby Academie NoordOost: Sam Brouwer, die op het hoogste niveau in de Nederlandse competitie heeft gespeeld en voor Nederlandse (jeugd)teams is uitgekomen. Wat me met name aanspreekt uit de autobiografie is de kracht van het stellen van doelen en het harde werken waarmee je heel veel kunt bereiken. Geef nooit op, maar luister ook goed naar jouw lichaam.

De Harde Leerschool

‘Stichting De Harde Leerschool biedt een programma waarbij circa 25 jongeren leren om vertrouwen en respect te krijgen in elkaar en in zichzelf, door een intensief, fysiek en mentaal programma waarin rugby de hoofdrol speelt. Het programma tackelt problemen die jongeren hebben met gedrag, werkloosheid, criminaliteit en autoriteit, het leert jongeren zelf verantwoordelijkheid te nemen en bereidt hen voor op werk of een (vervolg)opleiding waarbij hun potentieel wordt benut’ (de Harde Leerschool).

Mijn RCG Colts rugby trainer/ coach in het seizoen ‘17—’18 Erik-Jan Boom is betrokken als trainer bij de Harde Leerschool (in Musselkanaal, Groningen). Ook mijn trainer van de seizoenen daarvoor en speler van Heren 1 van RCG, Tim de Vries trainde de jongeren op de Harde Leerschool. Afgelopen training heeft Erik-Jan geregeld dat twee trainers van het Nederlandse team (waarvan 1 ook speler en vice-captain is bij dat team) ons RCG Colts-team trainden. Wat een goede training! We oefenden vooral rucks. Beide trainers zijn ook betrokken bij de Harde Leerschool, die nu in Musselkanaal georganiseerd wordt en zij waren in de buurt, dus kwamen ze even langs om ons te trainen… Geweldig! naast dat ik een keer mee heb mogen trainen, speelde ik ook mee met de eindwedstrijd: RCG — De Harde Leerschool.

Hierboven in de video kun je ook zien dat net als bijvoorbeeld Heren 1 speler Tim de Vries, ik met een paar van mijn teamgenoten mag meespelen met De Harde Leerschool. Ik speel met nummer #13.

Hierboven zie je mij als broekie met een extra broekie, 3e van links, voorste rij. Dit is een combinatie Noord team, categorie Cubs.

72 dagen in de Andes, dit boek over een in het onherbergzame Andes neergestort rugbyteam heb ik gelezen en raad ik iedereen aan!

‘In oktober 1972 stortte op een hoogte van 3450 meter in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte een vliegtuig neer met aan boord een Uruguayse rugbyclub met hun vrienden en verwanten. Dit boeiende boek beschrijft het neerstorten van het vliegtuig en het overleven in sneeuw en ijs voordat een tocht uit de ijswoestijn redding brengt. Parrado beschrijft de relaties met zijn rugbyploeggenoten; zijn leven trekt aan hem voorbij. In doodsnood, zijn moeder en zus zijn al overleden, ontwikkelen zich, afgewisseld met zwakke, wonderlijk sterke gevoelens van levensdrift. Die drift gaat zo ver dat op rationele gronden wordt besloten om het vlees van zijn overleden vrienden te eten. Heftige gevoelens zijn het gevolg en maken een onuitwisbare indruk’.